17 Eylül 2014 Çarşamba

Fransa bal arılarının kitlesel ölümünden sorumlu tuttuğu tarım ilacı ‘‘Cruiser OSR’‘yi yasaklama kararı aldı. Yaz sonunda yürürlüğe girecek karar Fransa Tarım Bakanı Stephane Le Folle tarafından açıklandı.
Konuyla ilgili bir bilimsel araştırma, özellikle kolza tohumu üreticileri tarafından kullanılan bu ilacın, arılarda yön bulma kaybına neden olduğunu gösterdi. Bilimsel araştırma sırasında denek olarak kullanılan arıların karnına yerleştirilen çipler bu maddeyle temas eden arıların doğal güzergahlarını bulma imkanından yoksun kaldıklarını kanıtladı.
Tarım sektöründe büyük yankı yapan makaleye imza atan iki bilim adamından Fransa Ulusal Tarım Araştırmaları Enstitüsü üyesi Mickael Henry arıların kitlesel ölümüyle biten süreci şöyle açıkladı:
‘‘Yön bulma güdülerini kaybeden arılar, sonunda doğa ortasında yok olmaya mahkumlar. Arı tek başına değil, sürü halinde yaşayabilen bir canlı.’‘
Kolza tohumu ekiminde kullanılan bu maddeyi İsviçre firması Syngenta üretiyor. Kolza üreticileri yasağı hatalı buldu ve bütün bir sektörü tehlikeye atabileceği değerlendirmesi öne çıktı.

Hiç yorum yok: