17 Eylül 2014 Çarşamba

Avrupa’da arılara zarar veren bazı böcek ilaçları iki yıl süre ile yasaklanacak. Avrupa Komisyonu yasağın en geç 1 Aralık’ta yürürlüğe girmesini istiyor.
Avrupa Komisyonu yetkilisi Roger Waite aldıkları kararı 1 Aralık’ta uygulayacaklarını söyledi:
“Resmi karar birkaç haftayı bulacak zira metin çevrilmeli. Ancak 1 Aralık’tan itibaren bu maddelerin kısıtlanmasına yönelik öneriyi uygulama konusunda siyasi bir karar almış bulunuyoruz.”
Fransa ve Almanya’nın da aralarında bulunduğu 27 Avrupa ülkesinden 15’i böcek ilaçlarının geçici olarak yasaklanmasına onay verdi. İngiltere, İtalya ve Macaristan ise yasağı onaylamadı.
Avrupa kurumları önünde gösteri yapan Helene Kufferath böcek ilaçlarının arıların sinir sistemini bozduğunu söyledi:
“Bu arıları çok etkiliyor çünkü sinir taşıyıcıları zarar görüyor. Böylece arılar kovanlarını bulamaz hale geliyor, sonuç itibari ile kaybolup ölüyorlar.”
Kimi Alman firmalar araştırmaların yetersiz olduğu gerekçesi ile yasağa şiddetle karşı çıktı. Çevre katliamlarına karşı mücadele veren Greenpeace yetkilisi Marco Contiero ise daha fazla yasak getirilmesi gerektiğini belirtti:
“Yeni bir bilimsel araştırmaya göre, arıları ve polen taşıyıcıları olumsuz etkileyen 7 madde tespit edildi. Avrupa Komiyonu’nun şu anda yaptıklarının yanı sıra bilimsel kanıtlar ile ispatlanan diğer toksik maddeler ile ilgilenmesi gerekiyor.”
Avrupa’da arıların sayısında yaşanan azalma endişeye sebep oluyor.

Hiç yorum yok: