7 Kasım 2015 Cumartesi

Karabuğday Yetiştiriciliği:
Karabuğday ekilecek toprak ince hazırlanmış olmalıdır.
Dekara 20 kg 20-20-20 gübresi verilmiş, tavda tohum yatağına havalar ısınınca mart,nisan ve mayıs aylarında dekara 5 kg tohum hesabıyla hububat ekim makinesi ile veya serpme usulü 3-4 cm derinliğe ekilebilir.
Tavlı toprağa ekilen bitki 4-6 gün arasında çıkış yapar, hızla gelişir ve büyür. Hava koşulları ve ekim zamanına bağlı olarak karabuğdayın ekilmesinden 30 gün sonra çiçeklenme olmakta ve 2,5 ay çiçekli geçmektedir. Karabuğdayın tohumları %75 oranında olgunlaşınca hasat edilmeye başlanır. Hasadı el veya makine ile yapılabilmektedir. Dekara tane verimi 100-150 kg civarındadır. Ürün rutubeti depolamada %16’nın altında olmalıdır.
Bitki boyu yetiştirme koşullarına göre 60-120 cm arasında değişmektedir.
Çiçekleri kokuludur ve bal arılarının nektar toplaması için çok caziptir. Karabuğdaydan üretilen bal koyu renklidir ve güçlü bir tat ihtiva etmektedir.
Karabuğday balı daha pahalı satılmaktadır.
Karabuğday bitkisi üçgen şeklinde tohumlara sahiptir.
Karabuğday tohumlarında kolesterol bulunmaz ve yağ da yok denecek kadar azdır. Bu nedenle karabuğday, son yıllarda insan beslenmesinde tercih edilen yüksek besin değerleri içeren ancak düşük kalorili diyetleri için son derece uygundur.
Araştırmalarına göre 4 dekar karabuğday ekili alanda yapılan arıcılıktan 60-70 kilogram bal hasadı yapılmaktadır.   

Hiç yorum yok: